
اولین تجربه رانندگی با BYD S6 در ایران


رقیب سر سخت آمد
روزنامه دنیای خودرو- حسین دلاور، یک روز بعد از رونمایی رسمی از BYD S6 توسط شرکت کارمانیا در نمایشگاه خودروی کرمان، شرایطی فراهم شد تا بررسی ابتدایی از این تازهوارد چینی داشته باشیم. خودرویی که قبل از آمدنش، برای رقبا در ایران شاخ و شانه کشیده بود، روز چهارشنبه در اختیار خودرونویسان قرار گرفت تا زاویه دید جدیدی از این شاسیبلند نو رسیده داشته باشند.
با توجه به شرایط بازار ایران، از امروز این خودرو رقیب سرسخت شاسیبلندهای چینی در ایران به حساب میآید و میتواند خطری جدی برای بازار این خودروهای رقیب باشد. در این بخش به معرفی مختصر کمپانی BYD و بررسی محصول جدید آن در ایران میپردازیم.
بیوایدی را بهتر بشناسیم
کمپانی BYD چین در سال ۲۰۰۳ به طور رسمی فعالیت خود را در زمینه خودروسازی آغاز کرد. این شرکت در برخی محصولات خود گرایش به تویوتا را لحاظ کرده و با خرید طرحهایی از تویوتا، تا امروز محصولاتی را به بازار عرضه کرده است. این کمپانی در بازار چین مورد استقبال قرار گرفته و تاکنون ۲۵ نوع خودرو را در سبد محصولات خود داشته است. از نشانههای پیشرفت این کمپانی میتوان به خودروهای تمامبرقی اشاره کرد که در ناوگان تاکسیرانی چین در حال استفاده بوده و رکوردهای خوبی در زمینه پیمایش با یک بار شارژ به ثبت رسانده است.
BYD امروز در کشورهایی مثل چین، روسیه، کشورهای آمریکای جنوبی، آفریقا و حاشیه خلیج فارس فروش خوبی را تجربه میکند و امروز به ایران آمده است تا سهمی از بازار کشورمان را نصیب خود کند. خبرها حاکی از آن است که محصولات این برند خوب چینی فقط به S6 ختم نمیشود و قرار است مدلهای دیگری از برند BYD در ایران به صورت وارداتی و مونتاژ عرضه شود. این کمپانی چینی در حال بررسی شرایط بازار است و با همکاری شرکت کارمانیا، سرمایهگذاری بزرگی را در صنعت خودروی ایران انجام میدهد.
کپی برداری با خرید پلتفرم فرق دارد
همانگونه که اشاره شد BYD در برخی محصولات خود از همکاری شرکتهای اصیلی چون تویوتا استفاده کرده است. در مورد S6 هم میتوان این همکاری مختصر را دید. طراحی ظاهری و داخلی این خودروی کراساور برمبنای لکسوس RX نسل دوم (XU30) بوده و طرح این خودرو از کمپانی تویوتا- لکسوس ژاپن خریداری شده است. در نگاه اول برخی این خودرو را کپیبرداری بیشرمانه از RX میدانند. ولی شاید با کمی تحقیق بتوان به این نتیجه رسید که این طرح با پرداخت هزینه متعارف از کمپانی ژاپنی خریداری شده است. البته لکسوس RX به مراتب طراحی زیباتری دارد و تنها BYD S6 با کلیات طراحی این خودرو به بازار عرضه شده است. طراحی S6 را نمیتوان بهروز خطاب کرد. زیرا بر مبنا خودرویی در سال ۲۰۰۳ طراحی و ساخته شده است و برای ایجاد تفاوت، کمی جزئیات بدنه و کابین خودرو را تغییر دادهاند.
همین دستکاری در جزئیات باعث شده که در نگاه اول S6 آنچنان جذاب و خارقالعاده به حساب نیاید. زیرا شما در نمای جلو و عقب خطوط طراحی به سبک ۲۰۱۶ را مشاهده نمیکنید و بیشتر به یاد سالهای قبل از ۲۰۱۰ میافتید. ولی با نگاه ریزبینانهتر و صرف وقت در تشریح اوضاع ظاهری، شاید به این نتیجه برسید که این خودرو تا حد زیادی کاربردی طراحی شده است و آنچنان هم قدیمی نیست. داخل خودرو هم از نظر برخی پارامترها مثل داشبورد، ظاهر صندلی، فضای بار، محل قرارگیری دسته دنده و… مانند RX نسل دوم است. با این تفاوت که به مراتب طراحی داخلی جذابتر و زیباتر از بیرون خودرو است و حس خوبی را در نگاه اول به بیننده میدهد. میتوان گفت که در طراحی داخلی خودرو، نکات اصولی بیشتری رعایت شده.
زیرا قرارگیری دکمهها و نحوه عملگرهای روی فرمان بسیار اصولی و دقیق در نظر گرفته شده است. با یک چرخ دور خودرو و نشستن در کابین این ماشین به ظاهر شاسی بلند، میتوانید متوجه شوید که حداقل این چینی تازهوارد از نظر امکانات چیزی از خودروهای بازار کم ندارد و شاید یک سروگردن بالاتر قرار گیرد. وجود برخی امکانات، S6 را به مرز لوکس بودن رسانده است. دوربین دنده عقب و زیر آینه شاگرد، تهویه دوگانه اتوماتیک، مانیتور، سیستم رهیاب، پخش صوتی با هشت بلندگو، سانروف، سنسور پارک جلو و عقب، دیلایت، صندلی برقی، کروزکنترل، آینه تاشوی برقی، آینه کرومیک، قطبنما، سنسور نور، استارت دکمه و.. باعث شده است سطح امکانات رفاهی این خودرو در جایگاه مناسبی باشد و حتی از برخی رقبا بالاتر قرار گیرد.
وجود سیستمهای ایمنی مثل شش محفظه کیسه هوا، ترمزهای دیسکی با ABS، EBD و BOS و… نیز موجب شده است این خودرو در کشور مادر و بازارهای صادراتی بهعنوان شاسیبلندی ایمن شناخته شود. در سال ۲۰۱۳ بود که شرکت BYD روی S6 تغییراتی را اعمال و آن را با ظاهری شکیلتر با نام S7 به عنوان فیسلیفت S6 به بازار عرضه کرد. این خودرو در نسخه بهروز شده امکاناتی مثل کنترل لغزش فرمان و سیستمهای ابتدای حرکت در شیب مجهز و دوربین ۳۶۰ درجه در آن نصب شد.
پشت فرمان S6
وقتی بیرون خودرو هستید و به موتور خودرو نگاه میکنید، احتمال آن زیاد است که دلسرد شوید. زیرا موتور این خودرو نسبت به فضای در نظر گرفته شده است کوچک بوده و پایین نصب شده است. ولی نصب موتور در پایینترین نقطه ممکن دلایل خاص خود را دارد. مهمترین دلیل حفظ نقطه ثقل خودرو در پایین است که باعث میشود در ترمزگیریهای شدید و مانور پیدرپی جلوی خودرو از کنترل خارج نشود. ولی در زیر کاپوت S6 چیزی نیست که از نظر بصری جذاب باشد. با نشستن داخل خودرو و بستن در، احساس میکنید این چینی، کمی با بقیه براداران ناتنی خود فرق دارد.
زیرا جنس چرم، داشبورد و حتی صدای بسته شدن در هم با بقیه چینیها فرق دارد. با زدن دکمه استارت، صفحههای رنگی پشت آمپر که به شکل مانیتور طراحی شدهاند، روشن میشود و موتور خودرو به آرامی شروع به کار میکند. این موتور ۲٫۴ لیتر حجم دارد که با چهار سیلندر و ۱۶ سوپاپ، ۱۶۴ اسببخار نیرو گشتاور ۲۳۴ نیوتونمتر تولید میکند. یکی از محاسن موتور ۲٫۴ لیتری S6 استفاده از قدرت موتور در دورهای متوسط بوده که باعث شده است راننده برای هر حرکتی فشار بیهوده به موتور نیاورد. فرمان خودرو از نوع هیدرولیکی است که با توجه به سرعت عملکرد متفاوتی دارد. البته این محدودکننده فرمان S6 مانند یک فرمان برقی و زیاد این آپشن در دستان راننده احساس نمیشود. گیربکس را در حالت D قرار و شروع به حرکت میکنیم. واکنش این گیربکس بسیار برایمان آشناست. زیرا جعبه دنده S6 از نوع شش سرعته دوکلاچه بوده و عادت این دسته از گیربکسهاست که در بدو حرکت تاخیری جزئی داشته باشند.
در پنل دنده خودرو جایگاهی برای تعویض دنده دستی یا همان تیپترونیک در نظر گرفته شده است. با توجه به فضای تست موجود، امکان این نبود که خودرو را در معیارهای مختلف از جمله پیمایش طولانی در مسیر و گذر از موانع کوبنده بررسی کنیم. پس با توجه به شرایط محیطی روز تست، سعی کردیم نکاتی پیرامون تستهای فشار لحظهای بهدست آوریم. ابتدای کار خودرو به آرامی راه افتاد و دندهها پیاپی تعویض میشدند. جالب بود که این تعویض دنده برای این موتور بسیار نرم انجام میشود و حس لرزشی را به اتاق نمیدهد. همچنین با توجه به چینی بودن خودرو توقع داشتیم که گاز خلاصی بعد از تغییر وضعیت دنده در دورهای متوسط ببینیم. ولی هماهنگی گیربکس و موتور در سطح خوبی بود و خبری از تداخل در عملکرد موتور با گیربکس دیده نمیشد.
در پیچهای معمولی خودرو واکنش خوبی را نشان میداد و اتاق بیسروصدا و نرمی را به خریداران تقدیم میکرد. در گذر از چالهها S6 کمترین تکان اضافهای را به اتاق وارد میکرد و جالب بود که سکوت اتاق از یک ماشین چینی بعید بود. بعد از توقف، دسته دنده را در ناحیه تیپترونیک قرار دادیم و با یک لانچ ساده قصد سنجش شتاب خودرو را کردیم. دنده یک خودرو کمی تاخیر را در بدو حرکت به راننده اعمال میکرد. همچنین با توجه به سیستم ایمنی گیربکس، در دورهای بالا خود گیربکس، دنده را به ۲ تغییر میداد (با اینکه در حالت تیپترونیک بود) ولی در دندههای بعد این قضیه زیاد دیده نمیشد. دنده ۲ خودرو، جایی بود که قدرت موتور برای وزن ۱۶۹۵ کیلوگرمی S6 خرج میشد و جهش اتفاق میافتاد. شتابگیری این شاسیبلند چینی بسیار شبیه سانتافه ۲٫۴ لیتری MPi بود و واکنشهای مشابهی پشت فرمان این خودرو نسبت به هیوندای سانتافه دیده میشد. شاید اگر شتابگیری این خودرو در سطح بالاتری بود، بیشتر باعث جذب مشتری برای یک خودروی خانوادگی بزرگ صورت میگرفت.
باید در نظر داشت که عملکرد موتور نسبت به وزن خودرو بسیار خوب است و به راحتی از سد خودروهایی مثل جیلی X7، چری تیگو۵ و هایما S7 میگذرد و قابل رقابت با خودروهای کرهای است. یکی از کاستیهایی که در S6 دیده میشود، تکدیفرانسیل جلو بودن آن است. زیرا زیربندی خودرو و ارتفاع آن با توجه به پلتفرم و موتور، قابلیت دو دیفرانسیل بودن را با تغییرات مهندسی دارد و این جای تعجب است که BYD هم مثل بقیه چینیها به تکدیفراسیل بودن رضایت داده است.
با دور گرفتن خودرو در حالت دنده۲، نوبت آن رسیده بود که هندلینگ خودرو را نسبت به یکخط صاف در محیط تست بررسی کنیم. عملکرد فرمان و جلوبندی S6 قابل قیاس با هیچیک چینیها نبود و بسیار راحت خودرو به حرکات ناگهانی فرمان، واکنش نشان میداد. جالب بود که در دور موتور بالا هم فرمان عملکرد مناسبی داشت و گیجی در ناحیه عقب خودرو دیده نمیشد. با همان حالت دور موتور بالا از خطی مستقیم وارد مسیری در ۹۰ درجهای مسیر شدیم و فرمان را تا انتها در مدتی کوتاه پیچاندیم. به راحتی میتوان حدس زد که نقطه خروج پایانی خودرو از کدام بخش پیچ بوده است و کمترین استرس به راننده و سرنشینان وارد میشد. یکی از مهمترین ویژگیهای مثبت این خودرو، حفظ تعادل در شرایط اضطراری بود که هر فردی میتواند نقطه خروج خودرو از پیچ را قبل از واکنش دادن به فرمان تشخیص دهد. در مسیرهای رفت و برگشت پیچ به چپ و راست خودرو را امتحان کردیم و عکسالعمل ثابتی از عمل وارد شده به خودرو دریافت کردیم. یکی از نکاتی که باعث بهبود مدل S6 میشد، شاید حضور سیستم کنترل پایداری الکتریکی بود که کم فرمانی و هرزگردی در دورهای بالا را از بین ببرد.
در مسیر، چالهای خاکی بود که بعه عمد خودرو را در حالت پیچیدن در آن انداختیم تا جوابی از عملکرد تعلیق خودرو دریافت کنیم. جالب این بود که چاله را نرم رد میکرد و باعث گیجی خودرو نمیشد. معلوم بود که سیستم مکفرسون در جلو و چند اتصالی در عقب خوب روی این خود بازخورد میدهد. البته رینگ لاستیک ۲۲۵-۶۵ با رینگ ۱۷ اینچی بیتاثیر نبود. ترمزهای خودرو را در شرایط مختلف بررسی کردیم. از جمله ترمز اضطراری با فرمان دادن لحظهای! جلوی خودرو کاملا قابل کنترل بود و به نسبت وزن خودرو واکنش متعادلی را از خودرو دریافت میکردیم.
شرایطی فراهم نشد تا مصرف سوخت خودرو را بسنجیم. ولی طبق اعلام منابع جهانی، مصرف S6 در خارج شهر کمتر از هفت و نیم لیتر برای صد کیلومتر است و در شهر هم با توجه به نحوه رانندگی بین ۹ تا ۱۱ لیتر برای صد کیلومتر میسوزاند.
BYD S6 توسط شرکت کارمانیا، ۹۲ میلیون تومان به مناسبت رونمایی، قیمتگذاری شده و ثبتنام آن را آغاز کرده است. قرار است سری اول این خودرو در مرداد ۱۳۹۵ به مشتریان تحویل داده شود. قیمتگذاری این خودرو با توجه به مشخصات و ویژگیهای فنی، باعث میشود رقابتی در بازار خودروهایی مانند چری تیگو۵ با قیمت ۹۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و جک S5 اتوماتیک ۸۸ میلیون تومانی آغاز شود.



پست الکترونیکی: info@kaic.ir
کیلومتر 16 جاده مخصوص کرج، بلوار کرمان خودرو، بلوار نخل، ساختمان اداری صدف
کدپستی : 8916833567
به گروه صنایع خودرو سازی کرمان می باشد. طراحی و اجرا: شرکت توسعه پردازش جام جم Powered by DCMS 3.2